epirus365.gr
ΑΓΡΟΤΙΚΑΔΙΕΘΝΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Όλη η Ευρώπη στη δίνη των κινητοποιήσεων των αγροτών

Κοινοποίηση

Από τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία ως τη Γερμανία και τη Ρουμανία συνεχίζονται αμείωτες σε όλη την Ευρώπη οι κινητοποιήσεις των αγροτών, οι οποίοι παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις διαμαρτύρονται κατά κύριο λόγο για φορολογικές επιβαρύνσεις, περικοπές στα επιδόματα και για μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας που θεωρούν ότι πλήττουν δυσανάλογα σκληρά τον κλάδο τους.

Με αμείωτη ένταση οι κινητοποιήσεις των Γερμανών αγροτών    

Στη Γερμανία, από τον περασμένο μήνα οι αγρότες βρίσκονται στους δρόμους αποκλείοντας δρόμους και αναστατώνοντας το κέντρο διαφόρων πόλεων με διαμαρτυρίες και πορείες αγροτικών μηχανημάτων, με αποκορύφωμα την προηγούμενη εβδομάδα, όταν δεκάδες χιλιάδες αγρότες έφτασαν την περασμένη Δευτέρα στην Πύλη του Βρανδεβούργου στο Βερολίνο με τα τρακτέρ τους, ενώ παράλληλα έκλεισαν αυτοκινητόδρομους και εθνικές οδούς σε όλη τη χώρα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Αγροτών Γιοακίμ Ρούκβιντ σε δηλώσεις του στον τύπο για τις κινητοποιήσεις επαναλαμβάνει ότι οι αγρότες ασκούν το θεμελιώδες δικαίωμά τους να πληροφορήσουν την κοινωνία και τους πολιτικούς για το ότι η Γερμανία χρειάζεται έναν ανταγωνιστικό αγροτικό τομέα.

Με συνθήματα ότι «οι κυβερνητικές πολιτικές είναι κήρυξη πολέμου», οι αγρότες διαμαρτύρονται μαζικά για την κατάργηση μιας σειράς φοροαπαλλαγών για την αγορά γεωργικών μηχανημάτων και την περικοπή επιδοτήσεων στο πετρέλαιο κίνησης, σε συνδυασμό με τα συνεχώς αυξανόμενα κόστη παραγωγής.

Η γερμανική κυβέρνηση τελικά ανακάλεσε εν μέρει τα σχέδια της, ανακοινώνοντας τη διατήρηση προσωρινά των φοροαπαλλαγών, αλλά και των επιδοτήσεων στο πετρέλαιο, οι οποίες θα καταργηθούν σταδιακά μέχρι το 2026. Οι παραχωρήσεις της κυβέρνησης του Όλαφ Σολτς δεν κατάφεραν να κατευνάσουν τους αγρότες.

Ακόμη και χθες Κυριακή, χιλιάδες οχήματα έφτασαν στο Βερολίνο από διαφορετικές κατευθύνσεις, παραλύοντας το κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας. Στις κινητοποιήσεις των αγροτών προστέθηκαν και επαγγελματίες από άλλους κλάδους, όπως οι οδηγοί φορτηγών, οι οποίοι με τη σειρά τους διαμαρτύρονται και αυτοί για τις αυξήσεις των διοδίων στα βαρέα οχήματα μεταφοράς εμπορευμάτων.

Διαμαρτυρίες σε όλη την Ευρώπη

Οι αγροτικές διαμαρτυρίες στη Γερμανία αποτελούν απλά τη συνέχεια πολλών κινητοποιήσεων του πρωτογενούς τομέα που έχουν συνταράξει τη Γηραιά Ήπειρο το τελευταίο διάστημα. Το περασμένο καλοκαίρι, οι Ολλανδοί κτηνοτρόφοι με τις αντιδράσεις τους ανάγκασαν την κυβέρνηση σε άτακτη υποχώρηση στην πολιτική περιορισμού των εκπομπών αζώτου και στο θέμα της επιβολής μειώσεων έως 30% στον αριθμό των ζώων εκτροφής μέχρι το 2030.

Στο Βέλγιο, οι αγρότες σε κινητοποιήσεις με τα μηχανήματά τους απέκλεισαν τον περασμένο Μάρτιο την «ευρωπαϊκή συνοικία» στις Βρυξέλλες, με παρόμοια αιτήματα ενάντια στον περιορισμό των εκπομπών αζώτου, ενώ λίγο νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2023, οι Ισπανοί αγρότες κατέκλυσαν τη Μαδρίτη ενάντια στα περιβαλλοντικά σχέδια της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ να περιορίσει τις αρδεύσεις από τον ποταμό Τάγο της Κεντρικής Ισπανίας, ο οποίος πλήττεται από ξηρασία.

Και η Ρουμανία βρίσκεται στη δίνη των κινητοποιήσεων, αφού οι αγρότες για αρκετές ημέρες την προηγούμενη εβδομάδα απέκλεισαν δρόμους πόλεων και εθνικές οδούς διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική επιδοτήσεων  και ζητώντας φορολογικές ελαφρύνσεις.

Στη νότια Γαλλία, χιλιάδες παραγωγοί βγήκαν στο δρόμο επίσης την προηγούμενη εβδομάδα, δημιουργώντας σοβαρές εντάσεις με τα σώματα ασφαλείας όταν στην Τουλούζη έριξαν μεγάλες ποσότητες κοπριάς και σανού μπροστά από κυβερνητικά κτίρια απορρίπτοντας τις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων και των ζωοτροφών. Παράλληλα, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι με τις «πράσινες» πολιτικές που ακολουθεί όχι μόνο βγάζει τα γαλλικά προϊόντα εκτός του διεθνούς ανταγωνισμού, αλλά η Γαλλία εξαναγκάζεται να αγοράζει διατροφικά προϊόντα από χώρες όπου τα περιβαλλοντικά κριτήρια είναι πολύ πιο αδύναμα.    

Η γαλλική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα ικανοποιήσει κάποια από τα αιτήματα των διαδηλωτών, ενώ σήμερα αναμένεται να συναντηθεί ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Ενώσεων Γεωργικών Επιχειρήσεων.

Πηγή: http://www.ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε ποια σημεία γίνονται δωρεάν rapid test τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου

Ήπειρος: Απελευθέρωση παρασίτων για την καταπολέμηση του μαύρου αλευρώδους στα εσπεριδοειδή

Τα πρώτα πιστοποιημένα κρατικά μουσεία είναι της Ηπείρου σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού