epirus365.gr
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γ. Γεραπετρίτης: Άμεση λύση στην Ουκρανία – Να ληφθεί υπόψιν η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία της

Κοινοποίηση

Νέα συνάντηση -η δεύτερη μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα- με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, είχε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Η συνάντηση ήταν σε καλό κλίμα και διήρκησε περίπου 40 λεπτά. Επίσης το μεγάλο διακύβευμα για το ΝΑΤΟ στο εγγύς μέλλον είναι η δέσμευση στη συνέχιση της στήριξης της Ουκρανίας. Ο Γ. Γεραπετρίτης είχε συναντήθηκε και με τον ομόλογό του της Ουκρανίας, Αντρίι Σίμπιχα.

Όπως δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης: «Ένα έντονο διήμερο στις Βρυξέλλες. Πρώτα απ’ όλα είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τη νέα ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεταξύ άλλων, με την Επίτροπο Šuica, υπεύθυνη για τη Μεσόγειο και το δημογραφικό. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τα θέματα που αφορούν τη χώρα μας. Για την κλιματική κρίση, της οποίας επίκεντρο είναι η Μεσόγειος, για τις ενδεχόμενες μεταναστευτικές ροές, οι οποίες πρόκειται να αναπτυχθούν, για τις βιώσιμες υποδομές, οι οποίες πρέπει να υπάρξουν στη Μεσόγειο, καθώς επίσης και για το δημογραφικό, το οποίο αποτελεί ένα τεράστιο ευρωπαϊκό πρόβλημα και για πρώτη φορά τίθεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης, είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Έλληνα Επίτροπο Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, τον κύριο Τζιτζικώστα, και να συζητήσουμε τα θέματα που αφορούν το χαρτοφυλάκιό του. Επίσης, είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τους Έλληνες Ευρωβουλευτές. Είναι σημαντικό η παρουσία των Ελλήνων Ευρωβουλευτών να έχει και μια πρόσθετη πολλαπλασιαστική αξία για τη χώρα μας.

Στο πλαίσιο της διάσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τον Βασιλιά Abdullah της Ιορδανίας, ο οποίος μας παρουσίασε την κατάσταση για το Μεσανατολικό. Μια κατάσταση, η οποία διαμορφώνεται μετά και την εκεχειρία στον Λίβανο, σε μια κατάσταση που παραμένει εύθραυστη, αλλά δημιουργεί μια χαραμάδα αισιοδοξίας. Θα πρέπει άμεσα να υπάρξει κατάπαυση του πυρός. Η ανθρωπιστική κρίση, η οποία αυτή τη στιγμή σοβεί, θα πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να έχουμε άμεση απελευθέρωση των ομήρων. Η Ελλάδα στέκεται πάντοτε αρωγός με το διεθνές δίκαιο και γι’ αυτόν το λόγο υποστηρίζουμε και τη λύση των δύο κρατών με την ίδρυση του Παλαιστινιακού κράτους.

Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τον Ουκρανό Υπουργό Εξωτερικών. Είχα και ιδιαίτερη συζήτηση μαζί του. Μια διμερή συζήτηση, στην οποία μου έθεσε την κατάσταση στο πεδίο, η οποία δεν είναι καθόλου καλή και η οποία διαμορφώνει συνθήκες ακόμη μεγαλύτερης ανησυχίας, ενόψει και του χειμώνα. Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση λύση, η οποία θα λαμβάνει πλήρως υπόψη της την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας. Και αυτό θα πρέπει να συντελεστεί το συντομότερο δυνατό, προφανώς στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ και με τον Τούρκο ομόλογό μου για να συζητήσουμε για τα θέματα του επικείμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, το οποίο θα λάβει χώρα στις αρχές του 2025, στην Άγκυρα.

Η Ελλάδα σε εξελίξεις, οι οποίες αυτήν τη στιγμή δρομολογούνται και είναι πολλές, ως μέλος του ΝΑΤΟ, ισχυρό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, σε λιγότερο από ένα μήνα, μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, έχει ένα πολύ σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο. Ένα διεθνές αποτύπωμα, το οποίο της επιτρέπει να έχει λόγο στη διεθνή αρχιτεκτονική ασφαλείας. Ένας εταίρος, ο οποίος είναι αξιόπιστος, συνεπής, στηρίζεται στις αρχές, στο διεθνές δίκαιο. Θα συνεχίσουμε την πορεία μας αυτή για να μεγαλώσουμε το διπλωματικό, το διεθνές μας αποτύπωμα».

Αποστολή: Πιέρρος Τζανετάκος

ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ιωάννινα: Αυτοκίνητο έπεσε σε πλαγιά 20 μέτρων – Τραυματισμός οδηγού

diktio ellados

Ιωάννινα: Ανησυχία για ρύπανση στον ποταμό Τύρια από εγκαταλελειμμένο φορτίο νταλίκας

Επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Ήπειρο το 2025