epirus365.gr
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δύο κορυφαίοι ξένοι σολίστ και η ΚΟΑ τιμούν τη μνήμη του Κωστή Σοφιανού

Κοινοποίηση

Πώς τιμάς τη μνήμη ενός ανθρώπου που πέρασε τη ζωή του ως ευεργετικό στοιχείο της κοινωνίας; Ποια είναι η καταλληλότερη απόδειξη πως οι αξίες που πρέσβευε είναι ζωντανές, πέρα από τη στενή του οικογένεια; Η νομικός Ευγενία Σοφιανού και ο γιος της Αλέξανδρος διοργανώνουν από το 2010 κάθε Αύγουστο στην Υδρα μια μεγάλη φιλανθρωπική συναυλία προς τιμήν του αείμνηστου Κωστή Σοφιανού, συζύγου και πατέρα, που «έφυγε» πρόωρα από καρδιακό επεισόδιο.

Οι γιατροί του «Κουλούρειου» Νοσοκομείου έκαναν ό,τι μπορούσαν αλλά δεν κατάφεραν να κρατήσουν στη ζωή τον άνθρωπο που έφτιαξε το πρώτο πολυτελές ξενοδοχείο στο νησί. Παρά το ότι δραστηριοποιείτο ως επιχειρηματίας σε εντελώς διαφορετικό πεδίο, είχε τη διορατικότητα να καταλάβει το 1965 ότι ο τόπος αυτός είχε ανάγκη από ποιοτικά καταλύματα, ακόμη κι όταν ο τουρισμός ήταν στα σπάργανα.

Ο (Μικρασιάτης) Σοφιανός, απόφοιτος Αναβρύτων, μυαλό αεικίνητο, έντιμος μέχρι κεραίας, φιλόμουσος εξ απαλών ονύχων, ήταν ο άνθρωπος που ανακάλυψε και στήριξε από νωρίς το ταλέντο του Λεωνίδα Καβάκου.

Δεινός βιολιστής ο ίδιος, πέρασε στους γιους του την αφοσίωση προς την κλασική μουσική και έτσι ήταν λογικό η εκδήλωση στη μνήμη του να περιλαμβάνει τη μεγάλη του αγάπη. Για να ενισχύσουν το «Κουλούρειο» Νοσοκομείο Υδρας, η Τζένη και ο Αλέξανδρος Σοφιανός μετακαλούν κάθε θέρος έναν σπουδαίο νέο ξένο σολίστ.

Τώρα όμως ετοιμάζονται να κάνουν ένα βήμα παραπάνω με τη διοργάνωση στις 2 Φεβρουαρίου της φιλανθρωπικής συναυλίας «Στις όχθες του Μολδάβα – 200 χρόνια από τη γέννηση του Σμέτανα», στο Μέγαρο Μουσικής, με τη συμμετοχή παγκοσμίου φήμης σολίστ σε σύμπραξη με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ).

Πρόκειται για τον Καναδοαμερικανό βιολιστή Τίμοθι Τσούι και τον Νοτιοκορεάτη βιολοντσελίστα Τζαεμίν Χαν, που έχουν αποσπάσει βραβεία σε μερικούς από τους απαιτητικότερους διεθνείς διαγωνισμούς και έρχονται στην Ελλάδα εξόδοις της οικογενείας Σοφιανού.

Πλάι τους, ο «Νέστορας» της μουσικής μας ζωής, Βύρων Φιδετζής, τους πλαισιώνει με την ανεκτίμητη εμπειρία του, ερμηνεύοντας επίσης τρία συμφωνικά ποιήματα από το ρομαντικό opus magnum «Από την πατρίδα μου», του Τσέχου Μπέντριχ Σμέτανα, που γεννήθηκε πριν από δύο αιώνες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης Ντβόρζακ –«Οθέλλος», εισαγωγή κοντσέρτου, έργο 93– και Μπραμς – «Κοντσέρτο για βιολί, βιολοντσέλο και ορχήστρα σε λα ελάσσονα, έργο 102». Για τους κατόχους εισιτηρίων θα γίνει στις 19.30 μια εισαγωγική ομιλία για τα έργα.

Μέρος των εσόδων της βραδιάς θα δοθεί στο νοσοκομείο της Υδρας. Το «Κουλούρειο» λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια, είναι ένας φορέας που επιβλέπεται από τη Μητρόπολη Υδρας και προσφέρει ιατρική περίθαλψη στους κατοίκους και τους πολυάριθμους επισκέπτες του νησιού.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πολύ κοντά σε Ράντονιτς ο Ολυμπιακός, αναμονή για Ερνάντες

Αυξάνονται τα προβλήματα από την κακοκαιρία στην Ήπειρο

Ιωάννινα: Ορκίστηκε ο νέος δήμαρχος